Underhåll din datorn

Om du avsätter lite tid och följer dessa enkla råd för att sköta och underhålla din dator regelbundet så bibehåller du prestandan och stabiliteten. Istället för en dator som bara blir långsammare, program som slutar att fungera och dokumentet som försvinner.

Datorns hårddisk arbetar hela tiden och alt tar längre och längre tid. Detta beror på att filer hamnar i oordning på disken och blir fragmenterade. Detta kan leda till att länkar och referenser blir inaktuella. Och med tiden kan dessa små fel bli så många att program slutar att fungera. För att rätta till dessa fel och snabba upp datorn bör du utföra dessa åtgärder regelbundet.

 1. Avinstallera gamla och oanvända program.

 2. Ta bort filerna i mappen temp och temporära internet filer, behöver du hjälp med detta.

 3. Defragmentera hårddisken ofta så ökar du prestandan. Det bästa är om du kan schemalägga den veckovis.

 4. Kör en virusgenomsökning på hela hårddiken veckovis.

Organisera

Ta bort gamla och tillfälliga dokument det förbättrar säkerheten för yttre hot som exempel identitetsstöld. Spara och organisera alla dina privata dokument, bilder, filmer och musik i din mapp och inte utsprida över hela hårddisken. Det försvårar vid säkerhetskopieringen och att hitta dokument som du glömt namnet på.

 1. Radera gamla och tillfälliga dokument, bilder, filmer och musik

 2. Organisera dina privata filer i mappen "Mina mappar".

 3. Kontrollera att privat och känslig information är säkert lagrad. Extra känslig information bör kanske lagar utanför datorn t.ex krypterad cd eller usb.

Säkerhetskopiera

Om system eller hårddiskar kraschar, även ett strömavbrott kan haverera ditt system. Och det spelar ingen roll för hur noggrann man än är så inträffar det olyckor. Då spara du mycket tid och bekymmer om du har säkerhetskopiera ditt systemet regelbundet.

 1. Börja med att säkerhetskopiera hela system till Dvd skivor. Du slipper att installera om alt vid en system krasch.

 2. Säkerhetskopiera dina dokument, bilder, filmer och musik. Minst en gång varje månad, helst varannan vecka och förvara dessa på ett säkert ställe.

Uppgradera

För att operativsystemet och dina program skall fungera måste du uppgradera dessa med jämna mellanrum. Om du aktivera automatiska uppdateringar i operativsystemet och dina programmen så slipper du tänka på detta i framtiden. Men det viktigaste är att dina säkerhets program har giltiga prenumerationer, annars slutar dessa program slutar att uppgradera sina databaser om nya hot och virus och blir verkningslösa.

 1. Aktivera automatiska uppdateringar i operativsystemet och dina programmen (detta behövs bara en gång).
 2. Förnya licenserna för dina säkerhetsprogram.

 

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account