Windows tips och funktioner

Här kan du läsa om funktioner som inte är så väldokumenterade av tillverkarna och andra bra tips som kan underlätta det vardagliga arbetet med datorn. Ni kan välja en annan kategori med länkarna nedan

Windows Program Nätverk    

Aktivitetsfältet i Windows 7

Aktivitetsfältet i Windows 7 har fått nya möjligheter att fästa program men visa program går inte att fästa. Detta går att fixa så du kan fästa vad du vill på aktivitetsfältet.Börja med att fästa ett program du inte vill alls vill ha. Sedan öppnar du filhanteraren och letar du upp de program, kommando eller mapp du vill ha och skapar en genväg på skivbordet.

Högerklicka nu på genvägen du skapade och välj egenskaper gå till fliken ”genväg”. Här markera och kopiera alt i fältet ”Mål”. Håll ner ”Skift” och högerklicka på det program du fäste och välj egenskaper i fältet ”Mål” klistrar du in de du kopiera tidigare och radera alt i fältet ”Starta i” Detta kan du göra med nästan alt.

Aktivitetsfältet snabbkommandon

I Windows 7 så går det att komma åt allt som syns i Aktivitetsfältet med tangentkombinationen ”Windowstangenten” plus en siffra som motsvarar programmet.

Alla onödiga processer

Program leverantörer lägger till och startar allt fler program i bakgrunden än vad som är nödvändigt.  I värsta fal kan det vara skadliga program som virus och spyware. Med Ctrl + Skift + Esc öppnar du Aktivitetshanteraren och under fliken Processer vissas en lång lista med alla processer (program) som är startade, namnen är oftast obegripliga. På sidan processlibrary finner du förklaringar till de flesta processer och vad de gör. Så du kan avgöra om den verkligen behövs eller bara slöar ner datorn. 

Prova www.liutilities.com/products/wintaskspro/processlibrary

Det finns ett mer ändamålsenlig program för detta ändamål Process Explorer Process Explorer som är helt gratis: technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653

Ändra nedladdnings mapp

Webbläsarena väljer själva vilken mapp de ska spara alt du laddar ner. Men detta stämmer sällan med var du vill spara dessa filer. I Internet Explorer 9 kan du själv bestämma viken mapp du vill använda. Klicka på ”kugghjulsikonen” uppe i högra hörnet och välj "Visa hämtningar". Ett nytt fönster öppnas där du kan se dina nedladdningar, längst ner till vänster så ser du en undangömd länk ”Alternativ” klicka på den. Här kan du välja vilken mapp du vill med Bläddra knappen.

Ändra utseende på kommandotolken

Om du vill ändra utseende på Kommandotolken så är det ganska enkelt. Högerklicka på namnlisten och välj ”Egenskaper” så kan du ändra utseendet på den.

Att installera Windows från ett usb minne

Nu säljs många datorer utan cd spelare och det är inte så lätt att installera om Windows i dessa datorer. Av olika anledningar kan du vara tvungen att installera om datorn. Här följer en beskrivning av hur man går till väga.

Automatiskt skrivarbyte

Alla vet om att flytta datorn mellan olika nätverk skapar problem med standardskrivaren. I Windows 7 har åtgärdat detta med en funktion i företagsversionerna som heter platsberoende utskrift. Nu går att ha flera standardskrivaren en för varje nätverk men den finns bara tillgänglig i bärbara datorer och andra enheter som använder batterier. Det fungera så att Windows kommer ihåg viket nätverk och skrivare du använder. Så nästa gång använder samma nätverk kommer Windows att byta standardskrivaren automatiskt.

Men du kan lägga till dessa manuellt om du vill. Genom att Klicka på Start-knappen sedan på "Enheter och skrivare" Välj en skrivare och höger klicka på den i verktygsfältet välj "Hantera standardskrivare", klicka på "Ändra standardskrivare när jag ändrar nätverk". Välj nätverk och använd sedan knappen "Lägg till" för att välja standard skrivare i det nätverket, gör om procesen för de olika nätverken.

Bekväm kommandotolken

I Windows 7 eller nyare gå det att öppna Kommandotolksfönster i den mapp du redan är genom att håll ned skift - tangenten innan du högerklickar på en mapp i Utforskaren och välj "öppna kommandofönster här". Detta gäller även valen under "Skicka till" som utökas med nästan alla möjligheter.

Besvärliga filer i Windows

bland är det omöjligt att ta bort vissa filer och mappar i Vista och Windows 7. Detta kan bero på rättighets konflikter som enkelt gå att åtgärda med ett dos- kommando, högerklicka på Kommandotolken och välj ”kör som administratör” skriv sedan följande kommandon.

takeown /f c:\mappnamn /r /d y  (Enter)
icacls c:\mappnamn /grant administratörs:F /t  (Enter)

Så kan du radera filerna.

Bränn ISO skivor

Windows har ett inbyggt stöd för att bränna ISO filer till olika skivor. Du höger klickar på filen och väljer ”Öppna med” sedan ”Bränn skivavbildning”. 

Bränna skivor i Windows

Ofta glöms det bort att Windows klarar att bränna CD-, DVD- och Blu-ray- skivor, när det finns så många program för detta. Den enklaste metoden är att använda Utforskaren i Windows

Byte av hårddisk

När man vill byta till en större hårddisk så är brukar man klona diskarna med ett lämpligt program. Men systemet kommer inte att starta om det gäller windows 7 eller nyare för Microsoft har bytt startmetod. Detta är enkelt att åtgärda, starta datorn med installationens skivan och välj ”reparera systemet”, startfelet upptäcks snabbt och du får frågan om det ska repareas svara ja. Sedan är det bara att starta om dator.

Datorn vaknar vid fel tillfälle

Om du vill ta reda på vad är som väcker din dator ur vilolägget, så öppna du Kommandotolken och skriver ”powercfg –lastwake” och Enter så får du en rapport över vilka enheter som senast väckte datorn. Om du vill veta vilka enheter som kan väcka datorn, skriver du ”powercfg -devicequery wake_armed” och Enter

Defragmentera bara diskar

Många ger tips och goda tråd om att ”defragmentera” alla typer av media för att förbättra prestandan, men det är bara ”hårddisken som skall defragmenteras”. För det är bara hårddisken som läser filerna med ett rörligt läshuvud och prestandan påverkas om filerna är fragmenterade. Alla andra media som usb-minnen, minneskort, ssd-diskar och liknande minen fungerar annorlunda, de är helt elektroniska och kan läsa fragmenterade filer lika fort som sammanhängande filer.

Om du defragmentera dessa minen så "förkortar du deras livslängd", minnescellerna i dessa produkter klara bara ett vist antal skrivningar (flera tussen gånger till en enskild cell) sedan är dessa utbrända. Vid degfragmentering så sker en omflyttning av all data med en massa skrivningar till dessa minnesceller och förkortar deras livslängd avsevärt. För ssd-diskar finns special program som ökar dess prestandan och dessa program är redan inbyggda i Vista och Windows 7, men "defragmentering förstör ssd-disken".

Delade mappar

I Windows 7 eller 8 är de delade mapparna alltid automatiskt utdelade. Så andra användare på datorn och alla i nätverket kan komma alla filer som sparas i dessa mappar. Det är en bra funktion men om du inte gillar den kan du stänga av den. Fysiska finns mapparna under ”C:\Användare\Delat” och visas i biblioteket. För att styra vad som delas ut så öppnar du Kontrollpanel och väljer ”Nätverks- och delningscenter” klick på länken till vänster "Avancerade delningsinställningar". Klicka på nedåtpilen vid aktuellt nätverk och lite längre ner hittar du en rubrik "Mappen Delat och undermappar" här kan du aktivera eller inaktivera delningen av dessa mappar.

Egna verktygsfält

Du kan själv lägga till egna verktygsfält på skrivbordet, med allt du använder ofta. Högerklick och skapa en ny mapp på skrivbordet och ge den ett passande namn. Sedan skapar du de genvägar du vill använda i mappen, tänk på att bara ha det du behöver annars tar det för stor plats. Nu är det bara att dra och släppa det i den kanten av skärmen där du vill ha det. Detta verktygsfält får samma egenskap som alla andra verktygsfält               

Få kontroll på dina drivrutiner

Om du vill ha en lättläst lista i Excel över alla drivrutiner i datorn. Då kan du använda dos- kommandot ”Driverquery”. Öppna kommandotolken och skriv.

cd\  (Enter)
driverquery /v /fo csv > driv.csv  (Enter)

Så hamnar hela listan i en fil med namnet ”driv.csv” som du kan öppna i Excel

Färgmarkeringarna för nya program

Om du vill ta bort denna funktion. Högerklicka på Startknappen och välj ”Egenskaper”. Gå till fliken ”Start-menyn” och klicka på knappen ”Anpassa”. Flytta dig längst ner i listan och ta bort bocken vid ”Visa nyinstallerade program i annan färg”.

Flytta mappen delat

Mappen Delat med dess under mappar som finns i Windows 7 och Vista är avsedd för att dela filer med andra användare på nätverket. Fysiskt finns den på C-disken under Användare eller Users som inte alltid är så praktiskt. Om du vill flytta denna till en annan disk så går att flytta mapp genom att ändra i systemregistret. Börja med att kopiera mappen Delat med alla filer och under mappar till den plats där den ska vara. Öppnar Sedan Registereditorn och leta efter nyckeln

HKEY_ LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ WindowsNT \ CurrentVersion \ ProfileLisl.

I högra rutan finns strängvärdet Public. dubbelklick på det och ändra sökvägen till den nya platsen stäng sedan Registereditorn och starta om datorn.

Flytta musiken

Som standard spara Windows media player all musik på C: disken men detta kanske inte är så praktisk när musikbiblioteket växter med tiden, Men det går lätt att ändra så Windows flytta denna mapp dit du vill.

Windows 7 i Start menyn högerklick på ”Musik” och ”Egenskaper” här kan du enkelt lägga till och ta bort de mappar du vill ska ingå.

Windows 8 eller nyare Höerklicka på start knapen och välj ”utforskaren”. Sedan högerklicka på mappen ”Musik” och klicka på ”Egenskaper”. Klicka på fliken ”Plats” och sedan på ”Sök mål..” för att välja var du vill spara din musik.

Flytta skrivarlagringen

När vi skriver ut något så mellanlagrar systemet det i en mapp på C disken som oftast heter ”Print spool folder” och finns i Windows mappen. Om du skulle vilja flytta denna temp mapp till en annan disk så går det. Som administratör skapar du en ny mapp på den disk som du vill flytta mappen till och ge den ett ”vettigt namn”. Sedan går du till Kontrollpanelen, ”Skrivare och fax” i Vista eller ”Enheter och skrivare” i Windows 7. Markera skrivaren och i ”arkivmenyn” väljer du ”serveregenskaper” sedan till fliken ”Avancerat” och här kan du ändra sökvägen till den mappen du nyss skapade och stäng med OK, godkänn ändringen.

Förbättrad robocopy

Detta kommandorads verktyg som blev standard i Vista. Är ett förträffligt program som har förbättrats i Windows 7 och nu med möjlighet att använda flertrådig kopiering växeln ”/MT” och "grafiskt användargränssnitt" från Microsoft som hämtas här

Från 32 till 64 bits

Att Windows 7 finns i både 32- och 64 bitaversioner har väl inte undgått någon. Att inte installera 64-bits version i en dator med 64 bits processor så kommer du att förlora prestanda och möjligheten att använda mer minne än 3Gb,

GodMode

En intressant hemlighet i Windows 7 eller senare. Skapa en ny mapp på skrivbordet och byt sedan namn på mappen till ”GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}” Så får du en mapp med genväg till alla inställningsmöjligheter som finns i operativsystemet.

Göm tillverkar spåren

Om du vill ta bort tillverkarens alla onödiga program och liknande kan du börja med att avinstallera dessa på vanligt vis under kontrollpanelen men vissa program intrigerar sig ännu mer med operativsystemet för att framhäva sin betydelse men alt går att ta bort med lit slit. Skrivbordsbakgrunder och liknande kan du ändra men ibland finns länkarna kvar som genvägar i startmenyn som inte går att ta bort på vanlig vis.

Höger klick på ”Start-knappen” och välj ”Egenskaper” sedan klickar du på knappen ”Anpassa” och leta efter raden ”Länk till tillverkaren” och ta bort bocken och stäng med OK. Om det inte fanns någon rad med Länk till tillverkaren så blir du tvungen att gå in i registereditorn och leta efter nycken, för att kunna hitta raden ”Länk till tillverkaren”.

HKEY_lOCAl_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ StartMenu \ StartPanel \ ShowOEMlink.

I höger ruta finns en nyckel med namnet ”NoOEMLinklnstalied” och ändra värdet till 1.

Gör det i dos

Det finns ett bra alternativ till ”Aktivitetshanteraren” för att stänga krånglande program och processer. När Windows krånglar riktigt då kan du öppna Kommandotolken och skriva ”tasklist” och Enter så visas en lista med alla processer. Sen är det bara välja den process som du vill stänga av och skriv ”taskkill” och processnumer och Enter.

Inloggningsbild i Windows

I tidigare Windows gick det ganska lätt att byta inloggningsbakgrunden men i Windows 7 är det lite svårare men det går att ändra om du vill. För detta måste du starta registereditorn och navigera till nyckeln.

Katalogvisning

Om du vill få en tydlig överblick av hårddiskens innehåll så finns det ett bättre alternativ än utforskaren, som är ett gammalt dos- kommandot Tree, öppna kommandotolken och skriv.

  1. cd\     (Enter)
  2. tree > tree.rtf   (Enter)

Stäng fönstret och öppna filen ”tree.rtf” i ditt ordbehandlingsprogram, Vid problem välj Västeuropeiska DOS.

Kryptering av usb-minnen

I Windows Ultimat och Enterprise är det möjligt att kryptera dina usb-minnen, så du kan vara trygg när du bär dig dina filer. Högerklicka på ditt usb-minnen i utforskaren och välj ”Aktivera BitLocker” och ange ett lösenord sedan klicka du på Ok. Det kan ta en stund att kryptera minnet men när det är klart kan du höger klick på minnet och välja ”Hantera Bitlocker” så får du litet mer möjligheter. Du kommer åt innehållet på andra datorer med programmet ”BitlockerToGo” som finns på minnet

Mac adresserna

Alla dina enheters nätverkkort har en unik fysisk adress som kallas MAC-adresserna, det finns inte två likadan nätverkkort i värden. MAC-adressern använd till att identifiera enheterna och ip-adressen kopplas till den. Ett bra sätt om du behöver veta alla MAC-adresserna till alla enheter i ditt nätverk. Är att starta Kommandotolken och skriva

arp -a > mac-adresser.txt

Så skapas en textfil med alla ip-adressen och tillhörande MAC-adresser som du kan öppna. Om det saknas någon adress, så gå in på den via nätverket.

Minnestesten i Windows

I Windows 7 och Vista har ett inbyggt minnesverktyg i systemet, som du kan använda vid misstänkta problem med minnet. Verktyget Startar du genom att Skriva ”Minne” i Start-knappens sökfältet och sedan klickar på ”Analysera datorns minnesproblem”. Du kan välja att köra programmet direkt eller vid nästa start, när testet är klart får du besked om fel hittades eller inte. För att komma åt de avancerade alternativen så trycker du på ”F1” knappen när programmet har startat.

Msconfig

Om du ofta använder Msconfig för att kontrollera dina autostartande program. Så har Microsoft givit ut ett bättre program ”Autoruns” för detta ändamål. Som går att hämta här

Musens mittknapp

Alla öppna program parkerar sig som ikoner på Aktivitetsfältet och för att öppna fönstret är det bara att klickar, men i Windows 7 kan man använda ”musens mittknappen” eller ”rullhjul” så öppnas en ny instans av programmet i stället. 

När Windows inte startar

När datorn krånglar är systemåterställningen ett alldeles utmärk verktyg för att rätta till problemen med. Men när den inte går att få igång i normalt eller i felsäkert läge. Då kan du prova att starta datorn i dos läge, starta datorn och tryck på ”F8 tangenten” innan Windows startas sen väljer du ”Felsäkert läge med kommandokolt” och logga in med administratörs rättigheter. Skriv följande vid pronten

”%systemroot% \ system32 \ restore \ rstrui.exe” och sedan Enter.

Med lite tur går det att återställa systemet så det startar. 

Öppna filerna ned olika program

En filtyp öppnas alltid med ett vist program. Men ibland vill man öppna filen med ett annat program. Detta kan göras väldigt snabbt och bekvämt genom att högerklicka på filen och välj "Öppna med" sedan väljer du "Välj standardprogram" om inte de önskade programmet finns med i listan som du vill använda så klickar du på ”Bläddra” för att välja program och avslutar med att klicka på OK. Ta bort bocken vid "Använd alltid detta program för att öppna den här filtypen" och stäng med OK. Så kommer programmet att finnas med i listan nästa gång du vill använda det.

Öppna gamla hjälp filer

Om du använder äldre program med hjälp filer med ändelsen .hlp så går dessa inte att öppna i  Windows 7 eller Vista för deras hjälpfilerna har ändelsen .chm. Om du har behov av att kunna öppna de gamla hjälpfilerna så går det att lösa med ett program från Microsoft. Ladda ner Winhlp32.exe till:

Windows 7 och 8
https://support.microsoft.com/sv-se/kb/917607

Installera sedan programmet, så kan du öppna dina hjälpfiler.

Problemlösaren

Når något krånglar i Windows 7 eller senare så skriver du problem i Start-knappens sökfältet, eller sökfältet. Så kommer de olika problemlösnings verktygen upp i menyn. Sedan är det bara att klicka på dem. 

Säkerheten i offentliga datorer

Om du använder offentliga datorer på bibliotek, internetkaffe och liknande så är det några saker du bör tänka på för att öka din säkerhet. För du vet inte vad som finns installerat på dessa datorer, det kan finnas ”spionprogram”. Men även ”systemen” sparar tillfälliga filer med information om vad som användaren utför. Därför bör du tänka dig för när du använder dessa datorer. Här följer några enkla råd

  1. Rensa alltid din webbhistorik (tillfälliga filer, cookies, formulärinformation) när du surfat klart.

  2. Spara aldrig någonting på datorn, om du måste spara något använd ett usb-minne.

  3. Spara aldrig lösenord. Detta är självklart, men det kan redan vara påslaget i Internet-alternativ kontrollera.

  4. Utför aldrig några bankärenden över huvud taget.

  5. Handla aldrig med kreditkort.

  6. Radera tillfälliga filer, många program lämna sådana filer efter sig. Sökning efter *.tmp och radera dessa.

  7. Starta om datorn när du är klar. 

Säng av Snap

Aero Snap kallas den funktion i Windows 7 som automatiskt maximeras ett fönster när det dras mot skärmens överkant eller anpassas till halva skärmen om det dras till höger eller vänster. Detta är en praktisk funktion men om du inte gillar den så kan du stänga av den.

Öppna Hjälpmedelscenter i Kontrollpanelen och klicka på ”Gör musen mer lättanvänd”. En bit ned i nästa fönster finns valet ”Förhindra att fönster ordnas automatiskt om de flyttas till skärmens kant”. Bocka för och stäng med OK.

Slipp frågan vid okända filtyper

Vill du slippa frågan när du försöker att öppna en okänd fil i Windows 7 eller nyare, ”Du försöker öppna en okänd fil” och i de allra flesta fallen kommer du att använda ett program som redan finns i datorn och inte söka på Internet. Denna fråga går att ta bort genom att öppna Registereditorn och ändra nyckeln

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer.

Högerklicka i höger fönster och skapa ett nytt ”DWORD-värde” med namnet ”NolnternetOpenWith” och Dubbelklicka på det och sätt det till 1 stäng sedan Registereditorn. 

Snabbare start

Ett sätt att snabba upp starten och Windows är att stänga av de program som statar helt i onödan. Genom att köra programmet Msconfig.exe och under fliken Autostart stänga av de program du inte vill starta, du är säkert bekant med detta. Men hur vet vi vilka program som går att stänga av utan att påverka systemet. Informationen är knaphändig under Autostartfliken, men för att få lite bättre information om de autostartade programmen finns det ett dos kommando. Öppna Kommandotolken och skriv

wmic startup get /format:hform > startrupreport.htm

Så skapas en rapport som du kan öppna i din webbläsare, denna detaljerade rapport kan hjälpa dig att avgöra vilka program du kan stänga av eller ej.   

Snabbare start av Windows

Varför Windows bara använder en processorkärnor vid uppstart är underligt och om du har en processorer med flera kärnor så går detta att fixa. I startknappens sökfält skriver du ”msconfig” och tryck Retur så startas Systemkonfigurations program. Välj fliken ”Systemstart” och klicka på ”Avancerade alternativ” sedan bocka du för ”Antal processorer” och välj sedan samma antal som din dator har

Snabbare väg till systemprogrammen

Under startknappen i sökfältet skriver du kommandot och Enter för att komma direkt till systemprogrammet.

azman.msc    -    Auktoriseringshanteraren
certmgr.msc - Certifikathantering
comexp.msc - Komponenttjänster
devmgmt.msc - Enhetshanteraren
wmimgmt.msc - Konsolrot WMI-kontroll
wf.msc - Windows brandvägg
taskschd.msc - Schemaläggaren
services.msc - Tjänster
secpol.msc - Lokal säkerhetsprincip
printmanagement.msc - Utskriftshanteraren
perfmon.msc - Tillförlitlighets- och prestandaövervakaren
lusrmgr.msc - Lokala användare och grupper
gpedit.msc - Redigeraren för grupprincipobjekt
fsmgmt.msc - Delade mappar
eventvwr.msc - Loggboken
diskmgmt.msc - Diskhantering

Snabbredigeringsläge i kommandotolken

Windows Kommandotolken även kallad Dos-fönster går det att med viss möda att klistra in och kopiera text men detta i menyn Redigera som finns under ikonen uppe i fönstrets vänstra hörn. Det är möjligt att förbättra denna funktion genom att slå på snabbredigeringsläget. klicka på ikonen uppe i fönstrets vänstra hörn och välj ”Egenskaper” där kryssar du i ”Snabbredigeringsläge” och ”Infogningsläge”, stäng sedan med OK. Nu går det att använda musen för att klistra och kopiera text.

Spara filmerna från nätet

Det finns många sätt att spara strömmande filmer från till exempel Youtube. Som är mer eller mindre krångliga. Ett tips är att prova sidan www.keepvid.com, du behöver bara kopiera länken till filmen. Så kan du spara den i de format som passar dig. Om du använder webbläsare Firefox så finns det en ett tillägget Downloadhelper som du kan hämta här www.downloadhelper.net. Så du kan spara filmen direkt genom att klicka på en ikon i verktygsfältet.

Stänga av eller på viloläget

Viloläget är i allmänhet en trevlig och användbar funktion. Men om det inte är aktiverat eller om du vill stäng av det så går det att göra på ett enkelt sätt. Öppna kommandotolken med administratörsrättigheter. Under ”Start” och ”Alla program” sedan ”Tillbehör” sedan höger klickar du på ”Kommandotolk” och väljer "Kör som administ­ratör".

För att aktivera viloläget skriv du ”powercfg -h on”

För att av aktivera viloläget skriv du ”powercfg -h off”

Filen hiberfil.sys kommer också att raderas när du stänger av viloläget. Filen är lika stor som datorns fysiska minne.

Starta programmen med administratörsbehörighet

I Windows 7 eller nyare har detta blivit mycket lättare att starta programmen med administratörsbehörighet. Du behöver bara håla ner tangenterna "Ctrl + Skift" medan du startar programmet.

Stoppa omstarten efter uppdatering

Om du brukar använda viloläget eller strömsparläget över natten med program i gång och öppna filer. Så är det väldigt irriterande när du på morgonen märker att Windows har startat om pågrund av några uppdateringar. Detta går att åtgärda med lite ändringar i registret. Öppna Registereditorn och gå till nyckeln.

HKEY_ LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft \ Windows \ WindowsUpdate \ AU

Här skapar du ett nytt DWORD-värde med namnet NoAutoRebootWithLoggedOnUsers. Dubbelklicka på det nya värdet och sätt det till 1.

Synen med problem

Man behöver inte ha några problem med synen för att svårt för se att text markören, det lila blinkande strecket. Den kan vara störande svår att hitta ändå. I Vista och Windows 7 öppnar du ”Hjälpmedelscenter” i kontrollpanelen och klickar på ”Gör information på skärmen lättare att se” nästan längst ner hittar du ”Ange den blinkande markörens tjocklek” där kan du ändra tjockleken på strecket så det blir lättare att se.

Tabora meddelande fältet

Om du mot förmodan skulle vilja ta bort meddelandefallet i Windows, till vänster om klockan med alla ikonerna och systemmeddelande. Så går det genom att ändra i registret. Öppna Registereditorn och leta upp nyckeln

HKEY_ CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer.

Skapa sedan ett DWDRD-värde med namnet ”NoTrayltemsDisplay”. Dubbelklicka på det och sätt det till 1 och starta om datorn. Nu är alla ikoner borta, men alla programmen är fotfarande igång. Vill du ändra tillbacka så ändra bara att ändra värdet till 0.  

Utforskaren

Om du ibland vill öppna en mapp i ett separat fönster utan att ändra några inställningar. Så görs detta enkelt genom att håla ner ”Ctrl-knappen” samtidigt som du dubbel klickar på mappen du vill öppna i ett separat fönster. Om du använder valet att enkelklicka för att öppna mappar så måste du högerklicka och välja Utforska för att de ska fungera.

Utforskarens förhandsgranskning

I Windows 7 är det enklare att använda förhandsgranskning med tangentkombinationen ”Alt + P” för att visa och i gen för att stänga fönstret. 

Växla bakgrundsbilder

Det går att växla bakgrundsbilder på skrivbordet i Windows 7. Högerklicka på skrivbordet och välj ”Anpassa” klicka sedan på ”Skrivbordets bakgrund” och välj minst två bilder som du bockar för, nu får du några val för hur du vill att bilderna visas och hur ofta de ska ändras och sedan OK.

Virtuella hårddiskar   

I Diskhantering i Windows 7 eller nyare finns stöd för virtuella hårddiskar. Öppna utforskaren och högerklicka på Dator och välj ”Hantera” sedan klickar du på ”diskhantering”. På verktygsmenyn ”åtgärd” så kommer du åt nya valen ”Skapa virtuell hård-disk” och ”Anslut virtuell hårddisk”. Det kan vara en vanlig VHD avbild.

Windows lösenord

Om du vill skapa någorlunda säkra lösenord, så går det att ordna, Windows kan generera dem automatiskt. Öppna kommadotolken och skriv ”net user användarnamn /random” användarnamnet byter du ut mot de aktuella konto namnet. Så generas ett nytt lösenord och kopplas till kontot direkt och de visas ”bara denna gång”. Så glöm för alt i värden inte att skriva ner det, för annars kan du inte logga in mer.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account